Парк Героїв

Пошук

Наше опитування

На твою думку ситуація з Парком Героїв це:
Всього відповідей: 147
Головна » 2016 » Лютий » 16 » Вирубка дерев санаторію «Дружба» – законне право чи злочин?
1:46 AM
Вирубка дерев санаторію «Дружба» – законне право чи злочин?
 

Ірпінь знову лихоманить. На цей раз активісти стали на захист рекреаційних земель колишнього піонерського табору «Дружба».

Раніше у місті функціонувало більше двох десятків оздоровчих закладів. Але у важкі 90-ті, коли зупинялися заводи, які їх утримували, закривалися й табори. Їхні будівлі поступово були продані різноманітним товариствам з обмеженою відповідальністю, а землі перейшли в оренду, але з умовою, що ділянки, які були власністю рад, у нашому випадку Ірпінської, так і залишаються рекреаційними. Навіть коли згодом деякі юридичні особи приватизували ці землі, все одно при приватизації вони не мали права змінювати цільове призначення цих земель. Це значить, що там дозволялося будувати лише об’єкти, пов’язані з оздоровленням. Правда, у всезагальному «бєспрєдєлє» деякі ТОВ ухитрилися набудувати на «своїх» територіях палаци, але все одно вони значилися чи значаться як бази відпочинку. На багатьох інших рекреаційних землях виросли багатоповерхівки.

Історія питання

Дитячий табір «Дружба» належав київському мотоциклетному заводу. Інформація про те, хто і коли першим узяв цей табір під свою опіку, десь припадає пилом в архівах. У нашому розпорядженні є Постанова Господарського суду Київської області від 6 листопада 2007 року. У ній йдеться, що ТОВ «Розбудова» 3 листопада 2006 року придбало у ТОВ «Київінвест  Олімпія» у власність комплекс будівель і споруд дитячого табору «Дружба», який знаходиться в м. Ірпені, по вул. Толстого, 24. Площа ділянки –3,29 га. Але коли справа дійшла до продовження оренди земель, то Ірпінська рада вирішила надати в оренду тільки половину земель. ТОВ «Розбудова» подало до суду й виграло справу, оскільки суд вважав, що це – цілісний майновий комплекс.

Договір оренди був підписаний у травні 2008 р. Там записано, що на ділянці перебувають будівлі житлово-оздоровчого комплексу. Очевидно, під словом  «житлово» малися на увазі спальні корпуси.

У 2013 р. договір оренди продовжили до 2018 р.

Табір усі ці роки тихо руйнувався і заростав, стаючи звалищем. Якось активісти вирішили навести там порядок, але з’явилися плечисті хлопці й заборонили їм це робити, пояснивши, що це – приватна власність.

У липні 2015 р. комісія (призначена виконкомом у кінці 2013 р.) обстежила зелені насадження на території та визначила їх відновну вартість. Дерев виявилося близько 200, із них – 47 сухостійних і аварійних. Вони повинні зноситися коштом міського бюджету. За решту (160 дерев) орендар сплатив близько 300 тис грн. Відтоді, неначе, вже мав повне право розпоряджатися деревами, як йому заманеться. Тоді ж вибухнув і перший скандал – орендарі почали зрізати дерева, серед яких були і здорові. Активісти зупинили знищення.

Лютневі події

У лютому цього року мешканці, які живуть біля «Дружби», забили на сполох – робітники у помаранчевих жилетах вирубували молоді дерева. З’явилася «вишка», з якої почали зрізати крони здорових дерев. Інші щось копали вздовж дороги. На запитання активістів відповіли, що виконують припис КП «Благоустрій», в якому йшлося про прибирання території та обнесення її парканом. Потім були спроби активістів повалити паркан, поліція, заведення справ, «арешт» екскаватора.

Коли активісти відшукали на кадастровій карті територію «Дружби», то їх чекав сюрприз – це, виявляється, вже не рекреаційна зона, а майбутній житловий комплекс.

Ось що каже про ситуацію навколо табору Лаврентій Кухалейшвілі, голова ГО «Захист зелених зон», депутат Ірпінської ради, секретар земельної комісії: «Я вважаю дії забудовника незаконними, а договір – нікчемним. Ми зараз будемо звертатися до суду щодо визнання цього договору оренди недійсним. Вони подали неправдиві відомості. Зробили декларацію на реконструкцію, тому що у випадку реконструкції не вимагаються документи, які засвідчують право власності на землю і будівлі. Реконструкція – це тільки ремонт, облаштування в рамках існуючих фундаментів».

А так пояснює ситуацію Олег Мелещук, директор ТОВ «Розбудова»: «Територія з 2008 року в оренді. У нас у договорі оренди значиться  будівництво житлово-оздоровчого комплексу. Декларація про початок підготовчих робіт дозволяє нам установити огорожу, розчистити від чагарників і зелених насаджень територію. Для активістів декларація не є документом. А, може, для деяких активістів протистояння – це такий спосіб бізнесу? Один активіст дійшов до того, що машиною, в якій була дитина, таранив установлений паркан! А як щодо стріляти із пневмозброї по нашим робітникам, яких найняла фірма? Могли ж зробити калікою! Ми будемо судитися, і суд вирішуватиме, що з ними робити.

Поки що ніяких незаконних дій ми не робили. Є право власності на будівлі, є декларація, є дозвіл на початок робіт. А робітникам забороняють працювати. Ми це питання будемо вирішувати в суді.

Можливо, там будуть котеджі, а, може, багатоповерхівки. Поки що немає узгодженого проекту будівництва. Проект буде проходити громадські обговорення, затвердження в головного архітектора.

Чому не хочемо подумати над питанням чисто рекреаційного об’єкту? Знайдіть інвестора, який порахує собівартість будівництва і скаже, що йому це вигідно. На словах ми можемо говорити і про дитячий табір, і про медичні комплекси,  зокрема, зарубіжні. У нас були інвестори – німці, австрійці, і всі хотіли будувати величезні медичні комплекси. Це було добре, цікаво. Але не склалося. Інвестори зараз дивляться на більш реальні речі.

Почекати подібних інвесторів? Я з 2008 року щомісяця плачу орендну плату. Щомісяця в бюджет Ірпеня вливаються гроші. Я їх відриваю від сім’ї. Чекаю вже 8 років. Скільки можна ще чекати?

Є зацікавлені люди, які бачать, як цей об’єкт можна зробити.

Щодо знесення дерев, то не факт, що всі дерева будуть нами вилучені».

Голова міськради Ірпеня Володимир Карплюк теж коментує цю ситуацію: «Наразі згідно з  генпланом Ірпеня ця земельна ділянка знаходиться під рекреацією. Жодних дозвільних документів на будівництво багатоповерхових будинків Ірпінська міська рада не видавала і на сьогоднішній день не має такого права.

Яким чином у земельному кадастрі з’явилася «житлова забудова»? Це питання – до земельного агентства. Ось перед нами – генплан міста. На ньому ця територія значиться як рекреаційна.

Чому мовчить Ірпінська рада?  Що вони там будують? Ми ( Ірпінська рада) не знаємо, бо орендарі не зверталися до нас із проханням дати дозвіл на забудову території. Поки вони не почали хоча б елементарні роботи для котловану під фундамент, ми жодної претензії пред’явити їм не можемо. Але ми не маємо права їм заборонити проводити підготовчі роботи, які, згідно з декларацією, передбачають встановлення паркану і знесення дерев. Вони зараз знаходяться в межах дії цієї декларації і можуть сказати, що розчищають ділянку під будівництво табору чи санаторію.

Генплан міста – єдиний документ, яким ми керуємося. Згідно з ним, ця територія – оздоровчий комплекс. Наразі Ірпінська рада має єдиний механізм зміни цільового призначення – тільки через перегляд генплану. Вони знають і попереджені мною особисто, що зміна – це складний процес, і заради якогось одного суб’єкта підприємницької діяльності ІМР не має права це робити, оскільки на рік чи два заморозяться всі громадянські земельні питання. Тому на сьогоднішній день я щиро сподіваюся, що їхні дії пов’язані з будівництвом якогось оздоровчого комплексу. Якщо ні, то будуть нести кримінальну відповідальність».

Чим більше вникаєш у цю ситуацію, тим більше усвідомлюєш абсурдність деяких, здавалось би, простих моментів. Що це за «шедеври законотворчості»: поки міська рада матиме законне право втрутитися у таку ситуацію, місто може позбутися трьох гектарів лісу?

Данута КОСТУРА

Список оздоровчих закладів, розташованих в Ірпені:

  1. Оздоровчий табір «Дружба»,  вул. Толстого, 24, площа – 3,2938 га;
  2. Оздоровчий табір «Орльонок», вул. Ломоносова, 23, площа – 8,35 га;
  3. Оздоровчий табір «Гренада», вул. Гайдамацька, 37, площа – 2,8822 га;
  4. Оздоровчий табір «Книжечка», 11 Лінія, 3, площа – 10,9444 га;
  5. Оздоровчий табір «Зоркий», вул.Пушкінська, 64/68, площа – 3,6849 га;
  6. Дитячий санаторій «Ясний», вул. Глінки, 4, площа – 4,2848 га;
  7. Оздоровчий табір «Восток», вул. Київська, 81, площа – 4,8589 га;
  8. Дитячий спортивно-оздоровчий комплекс ім. Гагаріна, вул. Ломоносова, 28, площа – 8,4985 га;
  9. Оздоровчий табір «Зірочка»,вул. Ломоносова, 24;
  10. Оздоровчий табір «Чайка», 11 Лінія, 26;
  11. Оздоровчий комплекс «Сокіл», вул. Комінтерну, 63, площа – 4,9706 га;
  12. Санаторій «Ірпінь» вул. Пушкінська, 31;
  13. Санаторій  «Дружний», вул. Комінтерну,48, площа – 12,02 га;
  14. Санаторій для батьків з дітьми «Дубки», вул. Мінеральна, 2;
  15. Санаторій «Лісний», вул.Ломоносова, 51-а, площа – 1,3874 га;
  16. Будинок творчості письменників, вул. Стельмаха, 20;
  17. т/в  ім.Гайдара, вул. Ломоносова, 40, площа – 6,4243 га;
  18. «Вогник» вул.Радянська, 116, площа – 20,4709 га;
  19. Спорт база «Фізкультура і спорт», вул. Пушкінська, 78, площа – 2,2025 га;
  20. Спорт база «Фізкультура і спорт», вул. Пушкінська, 78, площа – 1,0399 га;
  21. п/т ім. Макаренка, вул. Тургенівська, 50, площа – 5,4224 га;
  22. д/с «Ластівка» вул. Пушкінська, 80, площа – 7.6671 га.

 

Данута Костура 

 

Джерело: http://www.imounr.org.ua/?p=21688#more-21688 

Переглядів: 1330 | Додав: Лаврентий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Архів записів

Друзі сайту