У разі прийняття Ірпінською міськрадою нової схеми зонування міста Ірпінь без збереження у ньому зелених зон, громадські організації обіцяють влаштувати акції громадянської непокори й шукати справедливості у вищих інстанціях.

Зокрема, як повідомив Gazeta.ua адвокат і голова громадського руху захисту зелених зон Київщини Лаврентій Кухалейшвілі, 27 червня відбудеться сесія Ірпінської міськради, на якій депутати спробують затвердити зонування територій відповідно до генплану розвитку міста.

Водночас, як стверджують громадські діячі, місцева влада проігнорувала вимоги громади щодо збереження парків і скверів в Ірпені, включивши їх до площ під забудову.

"У місті повинно бути 77 га зелених насаджень. А нам залишають лише 17 га — це у кілька разів менше, ніж передбачено нормативами. У східній частині Ірпеня (район СМУ) не передбачено взагалі жодного місця для відпочинку і оздоровлення місцевих мешканців", - поскаржився Кухалейшвілі.

План зонування території Ірпеня

Захисники природи побоюються, що усі зелені зони віддадуть під багатоповерхову та котеджну забудову.

Як наслідок, вони виступили проти зонування міста у такому вигляді й звернулись із відкритим листом до мера Ірпеня Володимира Скаржинського та депутатів міськради.

"Ми, представники громадських організацій м. Ірпеня, закликаємо вас, пане голово, та вас, депутати Ірпінської міської ради, врахувати грубі порушення "Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні", які відбулись 14 червня 2013 року", - заявили активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом на очах зникає "місто в лісі"

За їхніми словами, усі попередні громадські обговорення містобудівної документації, які стосувались Генерального плану, також відбувались із грубими порушеннями, неврахуванням громадської думки, цинічним ігноруванням норм права.

"Тому у випадку голосування за зонування міста без врахування поданих пропозицій щодо збереження зелених зон, громадськість Ірпеня залишає за собою право на акції громадянської непокори та звернення до вищих органів влади: обласної державної адміністрації, Міністерства регіонального будівництва, Кабінету міністрів та правоохоронних органів", - заявив Кухалейшвілі, закликавши прийти усіх небайдужих 27 червня о 9.00 до Ірпінської міської ради.