Парк Героїв

Пошук

Наше опитування

На твою думку ситуація з Парком Героїв це:
Всього відповідей: 147
Головна » 2011 » Серпень » 5 » В Ірпені місцеві жителі протестують проти забудови Парку Героїв, де знаходиться братське поховання 43-го року (відео)
5:56 PM
В Ірпені місцеві жителі протестують проти забудови Парку Героїв, де знаходиться братське поховання 43-го року (відео)
Котеджі на солдатських кістках. В Ірпені депутати поділили сквер навколо братської могили між забудовниками. Залишили лише клаптик землі біля пам'ятника Невідомому солдату. Під ним братське поховання 43-го року. Краєзнавці та учасники війни говорять про сотні могил, розкиданих по всьому парку. Міська влада не стала чекати розкопок, віддала парк у приватні руки.

Громадою за Парк Героїв. Вони живуть поблизу і бачили, як у п'ятдесятих тут встановлювали пам'ятник Невідомому солдату, а навколо висаджували сосни. У сорок третьому Віра Панасенко була підлітком, та досі пам'ятає, як старші поспіхом без хрестів і табличок ховали солдатів.

Віра Панасенко, жителька Ірпеня:

- Чого я плачу, як згадаю - це було страшне, і тепер хотять і це разобрать. Мені оце так дуже пам’ять, як оцей пам’ятник установляли та по лісі сосоночки малюсінькі садили, і гробки оставалися.

Останки загиблих можуть бути не лише в спільній могилі, а й по всьому парку, кажуть місцеві. Старі люди розповідають, що під час Великої Вітчизняної тут точилися запеклі бої. Це підтверджують і краєзнавці.

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею:

- Окопались вони в цьому районі, раптом німці повернулися - почали стріляти і виявилось, що в радянських солдатів немає набоїв. Їх просто напросто перестріляли.

Людмила Денисенко, жителька Ірпеня:

- Люди, коренні виносили - хто огурця, хто картоплину, і от мені розказувала старша мене подруга, як добивали одного молодого парня - дуже красівого, у якого держав огурчіка, що він не мог з’їсти його.

Неподалік братської могили ще одне поховання - цивільних, які під снарядами закопували загиблих солдатів.

- Здесь похоронены отец и сын, которых застрелили во время бомбежки вот эти вот солдаты немецкие.

Тепер тут інша навала - забудовників. Місяць тому міська рада своїм рішенням віддала майже весь Парк Героїв у приватні руки. Як тільки-но люди дізнались від опозиційних депутатів про наміри звести котеджі - встановили намети і цілодобову варту для оборони.

Олеся Варламова, журналіст:

- Ці дошки не встигли забрати будівельники, учора привезли їх цілу вантажівку. Мешканці стали їм на заваді - одну земельну ділянку поки вдалося відстояти.

Міська влада лише розводить руками - перший заступник мера твердить: це все справа рук депутатів. Тим більше - сквер не визначили, як територію історичної спадщини. Так само невідомий статус інших земель Ірпеня.

Микола Головкевич, перший заступник Ірпінського міського голови:

- Місто живе на сьогоднішній день без плану забудови, генерального плану. Ми не роздаємо землю - зараз вона вже роздана до нас. Конкретно братська могила - роздала ця каденція депутатів. Братська могила – розмір, який не забудовується, - це 50 на 50, там 25 соток не забудовується.

Решту - майже гектар землі - вже передали у руки восьми забудовників. Акти на землю надрукували у рекордний термін - за десять днів після виходу рішення. Пошуківці кажуть: коли депутати готували документи на землю, мали би отримати погодження від служби охорони історико-культурної спадщини і провести розкопки.

Володимир Дорофеєв, перший заступник голови громадської організації:

- Это место приобретает уже совсем другой статус - оно переходит уже в сферу действия другого закона - закона про охрану культурного наследия, в котором четко прописано, что места боев являются местом культурного наследия.

Тим часом у місті, яке називають легенями Київщини, вже не залишилось жодного скверу для прогулянок. Навесні поблизу Парку Героїв у зеленій зоні почали зводити багатоповерхівку. За кілька кілометрів звідси теж кипить робота - там, де були сосни, замість грибів ростуть елітні будинки.

Автор: Олеся Варламова. Оператор: Олександр Костенніков. Перший Національний.


Переглядів: 1027 | Додав: Agent | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту