Парк Героїв

Пошук

Наше опитування

На твою думку ситуація з Парком Героїв це:
Всього відповідей: 147
Головна » 2013 » Вересень » 5 » Війна із забудовниками: ірпінці перекривають дорогу
9:45 AM
Війна із забудовниками: ірпінці перекривають дорогу

В Ірпені по вулиці Котляревського, де залишився маленький шматок лісу, забудовники взялися за своє.

У 2007 році цю ділянку надали в оренду ТОВ "АРТ” строком лише на 5 років.

Коли ж прийшов час складати мандати перед черговими виборами до Ірпінської ради ситуація змінилась.

"У 2010 році перед місцевими виборами наші попередники ухвалили зміни до договору оренди й подовжила його термін десь на 50 років,” – розповідає як розпорядились майном громади місцеві урядники попередньої каденції депутат Ірпінської ради Богдан Мельничук.

На цій ділянці забудовники заходились зводити багатоповерхівку. Так стверджує активіст Віктор Ільїн.

"Тут працює бучанський забудовник Ліневич.  Це будівництво і виділення земельної ділянки проводиться з порушеннями законодавства. По-перше, нас, жителів цього мікрорайону не повідомили, що тут буде. Не провели громадські слухання. Жителів приватного сектору ніхто не спитав, хочуть вони бачити багатоповерхівки в своїх дворах чи ні,” – каже ірпінець Ільїн.

На фото забудовник Віталій Ліневич в окулярах.

"Минулого року ми створили ініціативну групу на захист скверу за пожежною частиною. Цьогоріч, 2 місяці тому, громада вже боролась з забудовниками і не дала встановити паркан. Тоді забудовники не мали документів на встановлення паркану і відступили,” – додає активіст.

Відтоді на захист скверу стає все більше ірпінців. 28 серпня вони не витримали і перекрили дорогу поблизу скверу, про що попередили місцеву владу та правоохоронців.

"Ми зверталися до відповідних органів із заявами та проханнями перевірити законність такої оренди, виділення земельної ділянки та законність надання технічних умов. Відповіді чекаємо вже 2 місяці,” – говорить захисник зелених зон Ірпеня Лаврентій Кухалейшвілі.

Забудовники незрозуміло яким чином отримали декларацію про початок будівельних робіт, датовану кінцем серпня 2013 року.

Це при тому, що, згідно з законом "Про врегулювання містобудівної діяльності”, якщо населений пункт не має затвердженого Верховною Радою генплану та зонінгу, отримати документи на будівництво не можна.

В Ірпені, як відомо, генплан та зонінг затверджений лише рішенням депутатів на скандальній сесії ради після провальних громадських слухань, де зібрались представники громади й висловити свою незгоду.

"Два місяці тому ми звертались на урядову лінію і до нас приїздили представники обласної архітектурної комісії, яка видає дозвіл на початок будівництва. Все перевірили і сказали, що на даний момент дозвіл на будівництво ніхто не видавав,” – додає Кухалейшвілі.

Поки триває паперова війна з бюрократичними установами на ділянці вже зрубали кілька сосен.

"Тоді ми звернулись до зеленбуду, дізнатися інформацію стосовно видачі дозволу на зрізання дерев. Питали: чи видавався такий дозвіл і чи сплачена відновлювальна вартість?” –каже активіст.

Як з’ясувалось, ніхто до бюджету міста не сплачував відновлювальну вартість дерев і жодних дозволів на знесення сосен забудовники не отримували.

За таких умов активісти вирішили вдатись до радикальних заходів – перекрили дорогу на вулиці Котляревській, що розташована поряд із сквером.

Про акцію протесту повідомили заздалегідь. Аби залагодити конфлікт на акцію приїхав міський голова Володимир Скаржинський власною персоною.

"Приходьте на прийом – будемо спілкуватися,” – сказав мер протестувальникам.

Ті вирішили піти на переговори. Наступного дня разом із Скаржинським їх зустрів другий перший заступник міського голови Ігор Борзило, головний архітектор міста Михайло Копач та начальник "Ірпіньзеленбуду” Євген Котов.

Представники влади зайняли таку позицію: коли ділянку віддали забудовникам їх при владі не було.

"Скаржинський сказав, що до ТОВ "АРТ” був причетний депутат Ірпінської ради Дмитро Войцех. Цю інформацію підтвердив і представник "Ірпіньзеленбуду”, який сказав що Войцех минулого року звертався до них за дозволом на вирубку дерев. Тоді, з слів зеленбудівця, провели оцінку відновлювальної вартості дерев і вона склала 150 тисяч гривень, але дозволу на вирубку їм не надавали,” – розповідає Лаврентій Кухалейшвілі, який був на зустрічі.

Депутат Ірпінської ради Дмитро Войцех від ТОВ "АРТ” відхрещується.

"Цей сквер розташований в моєму окрузі. Я депутат саме цього округу. Я був з-поміж засновників ТОВ "АРТ” десь до 2008. Моя частка складала десь 25-30 %. Я вийшов десь 2008 року. Давно. Я намагався сконтактувати забудовників та людей, але забудовник увесь час переносив зустріч. Я знаю, що вони хотіли просто поставити паркан, але в них нема дозволів. Вони не можуть нічого пиляти,” – говорить Дмитро Войцех, депутат Ірпінської ради.

Під час зустрічі з активістами чиновники не запропонували активістам жодних конкретних варіантів вирішення конфлікту.

Представники громади наголосили, що ділянка площею понад гектар землі, віддана за 240 гривень орендної плати на місяць у той час, як її оціночна вартість складає 351 тисячу гривень. На думку активістів, навіть така оціночна вартість у понад 300 тисяч гривень теж занижена, бо подекуди вартість за рекреаційну сотку в Ірпені сягає 10 тисяч доларів, а тут ділянка площею у понад гектар оцінена десь у 40 тисяч доларів.

Міський голова Володимир Скаржинський сказав, що у неправомірності дій ради розбиратиметься контрольно-ревізійне управління.

Зі свого ж боку Скаржинський пообіцяв, що буде, як говорив у своєму знаменитому творі Остап Вишня, проводити "утруску” цього питання.

"Все буде в законодавчому полі. Влада не може ставати на чиюсь сторону, а треба вирішувати все в законодавчому полі. Я думаю, що там все вирішиться в законодавчому полі. Є пропозиції і однієї, і другої, і третьої сторони і я утрясаю це питання. Я повинен поступити по закону і по-людськи. Я був там, бачив ситуацію. Є з одної сторони правда і неправда і з іншої сторони правда і неправда, а нам треба зробити так, щоб всім було добре,” – зазначає Скаржинський.

Варто зазначити, що Остап Вишня про процес класичної утруски писав таке:

"Чотири найулюбленіших слова на господарському фронті. Чотири наймодніших слова нашої доби. І всі на «у» (усипка, утечка, усушка, утруска – прим. авт.)… Утрускащо це таке — чорт його знає. Очевидно, чи хтось когось, чи хтось щось утрушує. Чи щось само втрушується… напевно невідомо”.

Український класик, який написав свій фейлетон майже сто років тому висміював розкрадачів народного добра.

Українська класика навіть через століття залишається актуальною, бо як бачимо, сучасний міський голова Ірпеня теж займається такою класичною утрускою.

"Вкотре вони поцікавилися: що ви хочете? Ми вкотре пояснили, що громада категорично проти будівництва посеред приватного сектору дев’ятиповерхових будинків.
Адже в будівництві очевидна вина влади: саме вона, не перевіривши можливість проведення водопостачання, каналізації й інших комунікацій, надала забудовникам містобудівні умови і обмеження. Це якщо навіть не згадувати про зелену зону,” – додає Кухалейшвілі.

Черговий активіст за свою боротьбу поплатився цілісністю своєї машини.

"Під час акції батько мені сказав: де ті документи, які підтверджують незаконність одного з будівництв? Я відповів, що вони в мене в машині. Після акції, хвилин через 40, як я озвучив цю інформацію про документи, я прийшов додому й мав їхати у справах. Скло машини було вибите і з неї була викрадена папка з документами. При чому дорогий фотоапарат, який лежав на сидінні не взяли,” – говорить постраждалий Дмитро Степовенко.

"Грабіжника бачила моя сусідка, він є й на відео, яке ми знімали, коли перекривали трасу. Я вважаю, що його відправила за документами помічниця Ліневича, директор центру нерухомості, яка працює у цього забудовника, – Наталія Дащенко”, – додає потерпілий.

Відповідні звернення щодо незаконного будівництва активісти вкотре направили до прокуратури.

Щодо викрадення документів ірпінець написав заяву в міліцію.

"Заяву зареєстрували, але наступного дня мій слідчий пішов у відпустку. Я звертався до начальника міліції, просив, щоб до мене когось направили, якогось дільничного, щоб опитали свідків події. Але реакції – нуль. В міліції мені сказали прийти у п’ятницю,” – розповідає  Степовенко.

У відділку міліції Ірпеня кажуть, що справа на контролі.

"Було таке повідомлення і воно занесене до єдиного реєстру досудових розслідувань. Зараз встановлюється, де ці документи. Коли слідчий, який веде справу йде у відпустку, то справа передається іншому слідчому на цей час,” – повідомили в прес-службі правоохоронців.

Активістам Ірпеня стало відомо, що у середу, 4 вересня, забудовник скандальної ділянки сплатив відновлювальну вартість дерев близько 130 тисяч гривень попри те, що рішень виконкому, як стверджують представники громади, щодо знесення сосен немає.

"Тепер ми очікуємо на рубки, які можуть розпочатись в будь-яку хвилину,” – говорять стурбовані захисники зелених зон.

Робітники, які виконують накази забудовника, соромляться показувати на камеру своє обличчя.

Авторка: Олена Жежера, журналістка.


Джерело:http://www.kotsubynske.com.ua/2013/09/04/%D0%B2%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%96%D0%B7-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D1%96%D1%80%D0%BF%D1%96%D0%BD%D1%86%D1%96-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BA/

Переглядів: 2604 | Додав: Лаврентий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту