В Україні знову стався напад на журналістів під час виконання ними своєї професійної роботи. Цього разу конфлікт відбувся 27 червня в місті Ірпінь (Києво-Святошинський район) за участю працівників телеканалу СТБ та забудовників.

Як розповів Gazeta.ua свідок інциденту, адвокат Лаврентій Кухалейшвілі, після сесії Ірпінської міської ради, на якій було затверджено план зонування території Ірпеня, знімальна група СТБ поїхала на вул. Карла Маркса, Чехова та Лісову робити сюжет про те, як живеться людям у новобудовах.

"Приїхавши на місце приблизно о 12:20, я разом з журналісткою Іриною Драбок пішов на вул. Чехова до мешканки новобудов. Оператор Антон Шоломицький залишився на вул. К. Маркса біля будинку 2-в знімати будівництво", - зазначив Кухалейшвілі.

Коли ж, хвилин за десять, журналістка та адвокат повернулися за оператором, то побачили, як його схопили невідомі люди в кількості 5 осіб.

"Один тримав Антона за шию, інші — за руки і намагалися відібрати відеокамеру. Я одразу підбіг до них та почав вимагати припинити насильницькі дії. Людина, яка намагалася вирвати відеокамеру, почала кричати, що то його земля, і він хоче дізнатися, чому тут знімають", - розповів авдокат.

Журналістка Ірина Драбок показала нападникам посвідчення, але вони продовжували тримати Шоломицького.

"Тоді я зателефонував до замначальника Ірпінської міліції Бедрія М.М. і повідомив про напад. Невідомі почули мою розмову, і четверо людей відійшло від Антона. Але забудовник продовжував намагання відібрати камеру. Я почав це знімати на мобільний телефон", - наголосив Кухалейшвілі.

У цей час оператору вдалося зняти камеру зі штативу, він також почав знімати конфлікт. Забудовник, тримаючи штатив у руках, напав на оператора та зірвав з камери лінзу. Потім він кинув штатив та з лінзою попрямував в бік автомобілю марки "Мазда 6". Сівши в машину, чоловік почав комусь телефонувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом розгорається черговий скандал: Ціле місто залишають без парків

Через десять хвилин на місце конфлікту приїхали співробітники ДСО та оперативна група міліціонерів. Оператор СТБ написав заяву про напад, зазначивши, що під час інциденту нападники пошкодили коштовну відеокамеру. Забудовник, на вимогу міліції, все ж таки повернув лінзу Шоломицькому.

"Я вважаю, що у побаченому мною є повний склад злочину, передбаченого ст. 171 КК України — тобто перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, - заявив адвокат Лаврентій Кухалейшвілі. - На фоні того, що останній місяць вся Україна обговорювала побиття журналістки 5 каналу, цей напад виглядає вкрай цинічним і зухвалим. Люди, які пішли на це, заслуговують на суворе покарання".