Через загрозу забудови парку відпочинку "Курган" в Ірпені, де проростає занесена до Червоної книги "сон-трава", а також розташовані поховання німецьких солдат Другої світової війни, Громадський рух захисту зелених зон Київщини має намір звернутись до Міністерства екології та природних ресурсів та Посольства Німеччини в Україні.

Про це Gazeta.ua повідомив голова правління руху, адвокат Лаврентій Кухалейшвілі.

Минулого літа парк спіткало лихо — більше гектару лісу вигоріло. Місцеві мешканці переконані, що це був навмисний підпал, який влаштували орендатори паркової землі, аби на попелищі побудувати котеджі. Тоді на місці пожежі сумно стояли дерева з почорнілими стовбурами, диміла випалена земля.

Здавалось, цей природний куточок міста приречений на загибель. Та цієї весни на місці пожежі потягнулась до неба дивовижна і рідкісна рослина "сон-трава".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам важко відстояти землю вартістю 6 млн доларів" — Під Києвом згорів парк

Пережила лихо й ціла популяція зайців, які мають у парку свої нори. Про це свідчать купи заячої шерсті, яку вони скинули після зими, та свіжо вириті лежбища.

"Уся ця краса, яка розташована у межах Ірпеня, якщо її не захистити, може зникнути просто на наших очах. Тому ми плануємо звернутися до Мінекології задля збереження квітки "сон трави" в природних умовах", - заявив Кухалейшвілі.

Крім того, за твердженнями місцевих старожил, на території цього парку у 1943 році точився запеклий бій під час визволення міста. Тепер там розташовані поховання німецьких воїнів. А ще неподалік від парку розташована могила піонера, який загинув у 1941 році за допомогу партизанам.

Громадський діяч відзначив, що планує звернутись до Посольства Німеччини, ВГО "Союз "Народна пам'ять", до директора представництва в Україні німецького Народного союзу з догляду за військовими похованнями Ханса Ульріха Шрадера з проханням посприяти у проведенні пошукової розвідки.

"В разі підтвердження цієї інформації ми будемо вимагати від влади надати цьому парку статусу "місця проведення бойових дій", і тоді він автоматично підпаде під захист закону "Про культурну спадщину", - пояснив активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірпені заради лижного відпочинку і німецьких могил не дають забудувати черговий парк

Раніше повідомлялось, що 8,3 га лісу — а це фактично увесь парк "Курган" — було виділено взимку 2007 року кооперативу "Зелений Гай" для побудови котеджів. Сотка землі тут коштує сім тисяч доларів.

Водночас захисники зелених зон планують звернутись до прокурора міста задля встановлення незаконності виділення земельних ділянок у парку.

"За моєю інформацією 8 га розділили між собою декілька осіб, вони зараз намагаються їх продати, - розповів Кухалейшвілі. - Декілька земельних ділянок вже обнесені парканом, і там ось-ось розпочнеться будівництво. У парку вже тихцем вирізають дерева та навмисно випалюють траву".